
Kaynak, Reuters
Güncelleme 4 dakika ilkin
Ukrayna’da Rusya işgali altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali yine top atışlarının hedefi oldu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, santral etrafındaki çatışmaların “bir felakete yol açabileceği” uyarısında bulunmuş oldu.
Rusya ve Ukrayna, düzenlenen 10 saldırıdan birbirini görevli tuttu.
ABD, santralin çevresinde silahlardan arındırılmış bir bölge kurulması çağrısında bulunmuş oldu.
Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü “Santral etrafındaki çatışmalar tehlikeli ve sorumsuzca” dedi.
Santral geçen hafta da saldırıların hedefi olmuş, Ukrayna ve Rusya birbirlerini görevli tutmuştu.
Ukrayna, Rusya’nın santral ve çevresini bir askeri üsse çevirip, Ukrayna’nın karşılık veremeyeceğini bilmesine karşın buradan Ukrayna topraklarına hücum düzenlediğini korumak için çaba sarfediyor.
Moskova ise iddiaları reddediyor.
Ukrayna’nın nükleer enerji kurumu Enerhoatom, saldırılar sebebiyle santralde görevli olan Ukraynalı personelin vardiya değişiminin gerçekleşemediğini ve içerdeki çalışanların işlerine devam etmek zorunda kaldığını belirtiyor.
Rusya santrali Mart ayında ele geçirmişti.
Dün G7 liderleri Rusya’nın santrali Ukrayna’ya devretmesi icap ettiğini belirten bir izahat yapmıştı.
Yoruma kapalı.