Biden'ın ateşkes önerisi Hamas'ın önerisine benziyor ve tartışmalara yol açıyor

İsrail'in, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı Gazze'de üç aşamalı ateşkes yönündeki yeni teklifi, Hamas'ın yaklaşık 4 ay önce Mısır ve Katar üzerinden sunduğu ve tartışmalara yol açan esir değişimi ve ateşkes teklifinden pek de farklı değildi.

Siyasi gözlemciler, iki ateşkes önerisi arasındaki en büyük farkın, Hamas'ın öneriyi öne sürdüğü dönemde İsrail saldırılarında toplam sivil kaybının 27 bin civarındayken şu anda 37 bine yaklaşmış olması olduğuna dikkat çekiyor.

İsrail'in sunduğu ve ilk olarak Biden'ın açıkladığı 3 aşamalı yeni ateşkes taslağının ilk aşaması 6 hafta sürüyor ve bu dönemde İsrail askerlerinin Gazze yerleşimlerinden tamamen çekilmesi bekleniyor.

Ayrıca taslakta, bu aşamada, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin bir kısmının serbest bırakılması karşılığında, başta yaşlılar ve kadınlar olmak üzere Hamas'ın elindeki rehinelerden bir kısmının serbest bırakılması ve Gazze'ye yapılan insani yardım sayısının 600'e çıkarılması öngörülüyor. günde kamyonlar. .

İlk aşama, Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin yaşadıkları bölgelere güvenli bir şekilde geri dönüşünü içeriyor.

45 gün sürecek olan bu ilk aşamada İsrail ile Hamas arasında çatışmaların kesin olarak sona erdirilmesine yönelik müzakere sürecinin devam ettirilerek ikinci aşamaya geçilmesi planlanıyor.

Özellikle İsrail yönetiminin aşırı radikal üyelerinin kalıcı ateşkesten yana olmadıklarını defalarca dile getirmeleri nedeniyle, bu müzakerelerin ilk aşamada en kırılgan konuyu temsil edebileceği değerlendiriliyor.

2. ve 3. aşamada neler var?

İkinci aşama başladığında, hayatta kalan İsrail askerleri de dahil olmak üzere hayatta kalan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi, ilk aşamadaki geçici ateşkesin çatışmanın kalıcı olarak sona ermesine dönüşmesi bekleniyor. .

İkinci aşamanın başarıyla sonuçlanması, tarafların anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda anlaşmanın üçüncü yani son aşamasının da sona ereceği ve Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceği belirtildi. ve ölen rehinelerin cesetleri teslim edilecek.

Biden, ateşkes önerisini açıkladığı basın toplantısında, İsrail'in Gazze'de “Hamas'ı ortadan kaldırdığını”, İsrail bombardımanıyla yerle bir edilen Gazze'nin yeniden inşasına katkı sağlayacak Arap ülkelerinin “buna aykırı bir yaklaşıma sahip olduğunu” iddia etti. Hamas'ın yeniden silahlanmasına izin vereceğiz.” Bulunacağını söyledi.

Son ateşkes teklifi Hamas'ın 4 ay önce öne sürdüğü teklifin benzeri

İlginçtir ki, İsrail'in ABD aracılığıyla öne sürdüğü yeni Gazze ateşkes teklifi, Hamas'ın yaklaşık 4 ay önce, 6 Şubat'ta sunduğu esir değişimi ve ateşkes teklifinden pek de farklı değil.

Hamas da o dönemde taraflar arasında devam eden müzakerelere ilişkin teklifinde Katar ve Mısır'a benzer şekilde üç aşamalı ateşkes taslağı sunmuştu.

Her aşaması 45 gün sürecek olan Hamas projesinin ilk aşamasında, 35-40 civarında İsrailli erkeğin yanı sıra kadın, hasta, 60 yaş üstü ve 19 yaş altı tüm rehinelerin serbest bırakılması önerildi. İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında.

45 günlük ikinci aşamada İsrail askerleri de dahil olmak üzere hayatta olan diğer erkek rehinelerin serbest bırakılması, son üçüncü aşamada ise her iki tarafta ceset değişimi ve ardından yeniden inşa için ablukanın kaldırılması talep edildi. Gazze.

Hamas teklifinde, İsrail hapishanelerindeki 1.500 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını ve bunların üçte birinin İsrail tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Filistinliler arasından seçilmesini istediğini söyledi.

Esir değişimi sürerken, Gazze'de sınır kapılarının açılması, İsrail ve Hamas'ın kalıcı barış için müzakerelere devam etmesi ve toplam 4,5 ay (135 gün) sonra kalıcı barışın sağlanması bekleniyordu.

Biden, Hamas'ın teklifinin “biraz abartılı göründüğünü” söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, 6 Şubat'ta Hamas'ın Mısır ve Katar aracılığıyla sunduğu, o dönemde devam eden ateşkes müzakereleri için “çerçeve anlaşma” olarak sunulan taslağın “biraz abartılı göründüğü” yorumunu yapmıştı.

Hamas'ın önerdiği ateşkes anlaşması, İsrail'in bu teklifle ilgili müzakereler kapsamında savaşı sona erdirme konusunda herhangi bir taahhütte bulunamayacağını söylemesiyle çıkmaza girdi.

Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasındaki esir değişimine ilişkin anlaşma kapsamında Mısır'ın başkenti Kahire'de 13 Şubat'ta yapılan toplantının ardından ABD, İsrail ve Katar'dan heyetlerin katılımıyla görüşmelere başlandı. ve Mısır'ın ardından Fransa'nın başkenti Paris'e devam edilerek 24 Şubat'ta yapıldı. Bitmişti.

Hamas'ın ateşkes teklif ettiği 6 Şubat'ta, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail saldırıları sonucu Gazze'de sivil kayıpların sayısı 27.585 olarak kayıtlara geçmişti ve bu sayı yaklaşık 4 yıl önce 10.000'e yakın bir artış göstermişti. o tarihten bu yana sayı 36 bin 379'a ulaştı; bunların en az 15 bin 328'i çocuk ve 10 bin 171'i kadın.

Yaklaşık 10.000 Filistinlinin daha öldürülmesinin ardından Biden için benzer bir ilk taslaktan sonra ne değişti?

Biden, Hamas'ın benzer ateşkes önerisini “abartılı” bulduğunu söyleyerek desteklemese de, dört ay sonra, yaklaşık 10.000 Filistinlinin daha saldırılarda öldürülmesinin ardından, neden şimdi İsrail'in önerdiği taslağı benimsiyor ve tarafları davalara davet ediyor? farklı yorumlar.

Siyasi gözlemciler, Biden'ın Kasım ayındaki başkanlık seçiminde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına verdiği destek ve “soykırımda işbirliği” baskısına karşı kendi seçmen tabanı da dahil olmak üzere dünyadan gelen büyük tepkiler nedeniyle zorluklarla karşılaştığını değerlendiriyor.

İsrail'in Gazze'de onbinlerce sivili öldürmesi ve abluka altındaki bölgeye insani yardım girişini engellemesi, felaket boyutunda açlık ve kıtlığa yol açması, tüm dünyada Tel Aviv yönetimine karşı artan tepkilere neden oluyor.

ABD dahil birçok ülkede milyonlarca insan Filistinlilerin haklarını savunmak ve “Yeter!” diyerek protesto gösterisi yapıyor. “İsrail'in tüm hedeflerine ulaşılıncaya kadar savaş bitmeyecek” demek için sokaklara çıkarken, İsrail hükümetinin bir kesimi de ABD'nin teklifine tepki gösteriyor.

Bütün bunlar ateşkes başlasa bile müzakere sürecinin zorlu olacağını gösteriyor. İsrail'in 18 yıldır süren ablukasının nasıl sona ereceğini, 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'de nasıl bir yönetimin olacağını, yıkılan Gazze Şeridi'nde yeniden yapılanma sürecinin nasıl gelişeceğini de merakla bekliyor. iş bitecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir