Bakan Tunç: Ceza adaleti sistemine ilişkin mevzuat değişiklikleri ve düzenlemeler yapılacak

İstanbul Aydın Üniversitesi'nin Florya yerleşkesinde düzenlenen “2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni”nde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, öğrencilerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Üniversitelerin bilim merkezleri, bilgi üretim yerleri, araştırma ve buluşlarıyla insanlığın gelişimine katkı sağladığını vurgulayan Tunç, adalet ve eğitimin kalkınmanın ön şartı olduğunu, bu iki unsurun bir arada olması halinde bir Ülkenin kalkınmasının mümkün olamayacağını kaydetti. mevcut değil

Türkiye'nin demokrasi düzeyini daha üst seviyelere çıkarmak için çaba harcadıklarını belirten Tunç, son yıllarda yeni ihtiyaçlar karşısında temel yasaları yenileyerek çağa uygun hale getirdiklerini anlattı.

2009, 2015 ve 2018 yıllarında üç stratejik yargı reformu belgesinin açıklandığını, şu anda dördüncüsünün hazırlandığını belirten Tunç, şöyle konuştu:

“Türk Yüzyılı Yargı Reformu Stratejik Belgesi kapsamında özellikle ceza adaleti sistemine ilişkin çok önemli mevzuat değişiklikleri ve düzenlemeler yapılacak, ceza adaleti sisteminin soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamasını daha da güçlendirecek, soruşturmaların etkinliğini artıracaktır. Toplumda suçun önlenmesi, suç ve suçlularla mücadelenin daha etkin hale getirilmesi.” “İnşallah bu yargı reformu strateji belgesi kapsamında bu sonuca yol açacak önemli mevzuat değişiklikleri yapacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan yargı reformuna ilişkin stratejik belgeyi kamuoyuyla paylaşacak

Yargılamaların uzun sürmesi konusuna da değinen Tunç, şunları söyledi: “Adaletin gecikmesi, adaletin inkar edilmesi anlamına gelir. Bu anlamda kovuşturma aşaması dediğimiz yargılama aşamasını hızlandıracak, vatandaşlarımızın memnuniyetini en üst düzeye çıkaracak önemli kurallar olacaktır. Vatandaşların yargıya olan güvenini artıracak ve adalete olan güveni daha üst seviyelere taşıyacağız.” dedi.

Yargılamanın infaz aşaması hakkında bilgi veren Tunç, “Özellikle suçlunun rehabilite edilmesi ve topluma karıştığında tekrar suç işlemesinin engellenmesi için alınacak tedbirler konusunda önemli kurallarımız olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yargı reformuna ilişkin stratejik belgeyi kamuoyuyla paylaşacağını belirten Bakan Tunç, şöyle devam etti:

“Hedeflerin bir kısmı yasama organını ilgilendirecek ve kanunda değişiklik yapılmasını gerektirecek. Bir kısmı da idari uygulamalarla hemen hayata geçirilebilecek konular olabilir. İnşallah önümüzdeki dönemde yargı reformuna ilişkin yeni strateji belgemizi de paylaşacağız. 2024-2028 arasındaki kısa, orta ve uzun vadeyi kamuoyuyla paylaştıktan sonra, “Hedeflerimize hızla ulaşma gayretiyle yolumuza devam edeceğiz.”

“Türk yüzyılını darbecilerin yazdığı bir anayasayla başlatmak bizim için bir utançtır.”

Demokrasinin yeniden tıkanmaması için önemli yapısal reformların hayata geçirildiğini belirten Tunç, şöyle konuştu: “Farklı fikirler buluşmalı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu olsun veya olmasın tüm düşünce ve siyasi partiler birlik olmalı ve hareket etmelidir. Önce uzlaşmayla yeni bir anayasanın hazırlanması usulü üzerinde anlaşarak bir adım atalım, sonra vatandaşlarımızın her türlü fikrine seslenerek, her türlü görüşe saygı duyarak Türkiye'nin demokratik, sivil ve katılımcı bir anayasaya sahip olmasını sağlayabiliriz. Türkiye'nin yüzyılı darbecilerin yazdığı bir anayasayla başlayacak” diye konuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da kadına yönelik şiddete değinerek şunları söyledi:

“Kadınlarımızı korumalıyız, kadına yönelik şiddet bizim kırmızı çizgimizdir. Bu, tüm dünyanın sorunudur. Tek bir kadının bile şiddete uğraması, cinayete kurban gitmesi yüreklerimizi acıtıyor. Bu konudaki mücadelemizi sürdürüyoruz. Bunu önlemek için yasalarımızda bazı değişiklikler yaptık. Kadına karşı işlenen ağırlaştırılmış suçlarda, “Kasten yaralama ve işkencenin cezasını artırdık.” Elbette bu konuda kapsamlı bir mücadele yürütmeliyiz, kadınlarımızı koruyacak, kadına yönelik şiddeti önleyecek, çocuklarımızı koruyacak önemli hukuk normlarını ve uygulamalarını hayata geçirmeyi umuyoruz “Yolumuza devam edeceğiz.”

Ayrıca program kapsamında üniversitenin Moda Tasarımı Bölümü öğrencileri, 'Değerlerimiz Önceliğimizdir' başlıklı geleneksel kıyafetlerin yer aldığı defileyi sergiledi.

Törene, İstanbul Aydın Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Aydın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir