Millet İttifakı’nın Türkiye’ye geri getireceğini iddia ettiği parlamenter sistem, Avrupa’da hükümet krizlerini kronik bir sorun haline getirdi. Demokrasinin beşiği olarak anılan İngiltere’nin yanı sıra İtalya, Almanya, Hollanda, Belçika ve İsveç gibi birçok Avrupa ülkesi, seçimlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen hükümetleri zorladı veya yeniden seçim çağrısı yaptı.
* İngiltere’de 2016’dan bu yana 5 hükümet oldu. Lizz Truss’un hükümeti 44 gün sürdü.
* İtalya’da Başbakan Draghi, liderliğini üstlendiği koalisyondaki 3 partinin parlamentoda hükümeti destekleyememesi üzerine istifa etti.
* 2021 Hollanda seçimlerinde 299 gün sonra hükümet kurulabildi.
* Almanya’da 59 gün, Belçika’da 16 ay sonra hükümet göreve gelebildi.
* İsveç’te 3 oyla kurulan son koalisyon hükümeti her an çökme tehlikesiyle karşı karşıya.
* İsrail Ortadoğu’nun en gelişmiş ülkesi olmasına rağmen 2019’dan bu yana 4 kez seçime gitti. Ülkede huzur yok.
Parlamenter sistemin kaçınılmaz sonucu olan koalisyon hükümetleri nedeniyle Avrupa ülkelerinde birçok siyasi kriz baş göstermiştir. Koltuk anlaşmaları, başarısız hükümetler ve ardından gelen erken seçimler, hükümette ciddi bunalımlara neden oldu.
İNGİLTERE’DE 44 GÜN GÜÇ
İngiltere’de 2016’dan bu yana 5 hükümet oldu. 2010’da kurulan David Cameron hükümetinin sancılı Brexit sürecinin ardından istifa etti. Daha sonra kurulan Tresa May hükümeti ise 2019’a kadar ayakta kalmayı başardı. üç yıl sürdü. 2022’de giren Lizz Truss’un hükümeti sadece 44 gün hükümette kalabilmişti.
Yoruma kapalı.