Avrupa’da enerji krizi: Rusya Kuzey Akımı’nı kesti, AB ne yapacak?

2 saat ilkin

Rusya, Avrupa’ya gaz gönderilmiş olduğu en büyük boru hattı olan Kuzey Akım 1’i Ağustos ayında kapattı.

Kremlin kapatma öne sürülen sebebi olarak gaz türbinlerinden birinde yağ sızıntısını gösterdi. Rusya, Batı’nın yaptırımları sebebiyle bakım onarım yapamadığını savunurken, gaz türbinlerini icra eden Alman Siemens şirketi, mevcut arızanın gaz akışını kesmeyi gerektirecek bir arıza olmadığını deklare etti.

Tartışmaların odağındaki Kuzey Akımı 1 boru hattı, St. Petersburg yakınlarından süregelen ve Baltık Denizi altından geçerek Almanya’ya ulaşan bu 1200 km’lik boru hattı günde 170 milyon metreküp gaz nakletme kapasitesine haiz.

2011’de tamamlanan hat Temmuz’da gene bakım için 10 günlüğüne kapatılmış, son dönemde ise gönderilen gaz miktarı kapasitenin yüzde 20’sine indirilmişti.

Bu hatta paralel olarak inşa edilen Kuzey Akım 2 hattı ise geçen yıl tamamlanmış fakat Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Almanya bu hattı açmamaya karar vermişti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle açıklanan yaptırımlar sebebiyle, Rus gazı iki taraf içinde bir silaha dönüşmüş görünüyor.

Kışa aylarına yaklaşırken Rusya’nın Avrupa’ya verdiği gazı azaltmasıyla, kıta vatanlarında enerji tutarları üstün dereceli üzerine üstün dereceli kırıyor.

Kıtadaki enerji krizini boyutlarını ve gelecekte neler olabileceğini Enerji uzmanı, TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener ile konuştuk.

Akyener’in yorumlarıyla hazırlamış olduğumuz ve Avrupa’nun Rusya enerjisine bağımlılığını mevzu alan videomuzu da bu linkten seyredebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=QIxcVxOrCns

Yoruma kapalı.