Avrupa son 500 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya

Kuraklık

Kaynak, Getty Images

24 Ağustos 2022, 04:15 +03

Güncelleme bir saat ilkin

Küresel Kuraklık Gözlemevi’nin yapmış olduğu araştırmaya bakılırsa Avrupa’nın üçte ikisi ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya; bu da son 500 yılda görülen en büyük kuraklık. 

Küresel Kuraklık Gözlemevi (Global Drought Observatory) Avrupa’yla ilgili son raporunu yayımladı. Buna bakılırsa kıtanın yüzde 47’sinde toprak kurudu ve durum “yüksek alarm seviyesine” terfi etti. 

Kıtanın yüzde 17’si ise bitkilerin ve yeşil alanların “güçlük çektiğine dair belirtilerin olduğu” alarm seviyesinde. 

Raporda, kuraklığın ekin verimliliğini etkileyeceği; orman yangınlarını artıracağını ve Avrupa’nın güneyindeki bazı bölgelerde aylarca sürebileceği mevzusunda ikazlar da var.

Önceki beş yıla bakılırsa Avrupa Birliği (AB) hasat tahminleri mısır için yüzde 16; soya fasulyesi için yüzde 15 ve ayçiçeği için yüzde 12 oranında düştü. 

Kuraklık Gözlemevi, Avrupa Komisyonu’nun araştırma kanadının bir parçası. Rapora cevap veren Avrupa Komisyonu, “Mevcut kuraklık durumunun son 500 yılın en kötüsü bulunduğunu” beyan etti. 

Araştırma Komiseri Mariya Gabriel, “Bir süredir devam eden aşırı sıcaklar ve su kesintileri “Tüm AB genelinde su seviyelerinde ciddi bir baskı yarattı” açıklaması yapmış oldu:

“Halihazırda normalin fazlaca üstünde orman yangınları görüyoruz ve bunun ekin üretimine ciddi bir tesir yaptığını görüyoruz. İklim değişikliği her yıl şüphesiz bir halde daha gözle görülür hale geliyor.”

Rapora bakılırsa Avrupa’daki nehirlerin tümü bir miktar kurudu. 

İlk aşamada deniz taşımacılığını vuran bu kuruma, son dönemde esasen krizde olan enerji sektörünü de etkilemeye başladı. Hidroelektrik güç yüzde 20 oranında düştü. 

“Aşırı kuraklık” yıl boyu birçok bölgede bazen görüldü sadece “Ağustos itibariyle genişlemeye ve daha da kötüye gitmeye başladı.” Akdeniz kıyılarında aşırı kuraklığın Kasım ayına kadar devam etmesi planlanıyor. 

Raporda İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Romanya, Macaristan, Sırbistan’ın kuzeyi, Ukrayna, Moldova, İrlanda ve İngiltere’nin durumun her geçen gün daha da kötüye gittiği belirtiliyor.

Avrupa genelinde kuruyan nehirlerde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmeyen batık gemiler ortaya çıkarken bazı bölgelerinde kuraklık duyuru edilen İngiltere’de de bazı ağaçların yaprakları sarardı, dökülmeye başladı. Bu durum, sıcağın etkisiyle ortaya çıkan “yalancı güz” olarak adlandırılıyor.

Yoruma kapalı.