Araştırmacılar, megalitin İngiltere'nin Wiltshire kentindeki yerine 450 milden fazla yol kat ettiğini keşfettiklerinde şaşkına döndüler.
Yeni bir çalışma, İngiltere'nin Wiltshire kentindeki tarih öncesi anıt Stonehenge'in kalbinde yer alan altı tonluk sunak taşının, daha önce düşünüldüğü gibi güneybatı Galler'den ziyade kuzey İskoçya'dan geldiğini ortaya çıkardı.
Doktora öğrencisi Anthony Clarke liderliğindeki araştırma, kumtaşındaki mineral kristallerini inceleyerek antik anıtın merkezindeki megalitin tarih öncesi insanlar tarafından İskoçya'daki günümüz Inverness'ine ve hatta Orkney Adaları.
Nature bilimsel dergisinde yayınlanan sonuçlara göre sunak taşı, kuzeydoğu İskoçya'dan gelen taşla %95 oranında eşleşiyor.
Clarke, BBC News'e “Ülkem bu iş için beni asla affetmeyecek. Bu Galler için büyük bir kayıp!” dedi. dedi.
Yeni çalışma, Stonehenge'in İngiltere'nin çeşitli yerlerinden gelen taşlarla inşa edildiğini doğrulamanın yanı sıra, anıtın inşasının tarih öncesi halklar arasında uzmanların daha önce fark ettiğinden çok daha büyük bir işbirliği çabasıyla yapıldığını da gösteriyor.
Clarke BBC'ye şunları söyledi: “Stonehenge, adanın her yerinden gelen insanların kolektif bir İngiliz çabası olarak tanımlanabilir.”
Bu keşfin dönemin mevcut anlayışı açısından ciddi sonuçları var ve Neolitik Britanya'nın önceden düşünülenden çok daha uyumlu ve gelişmiş bir toplum olduğunu gösteriyor.
University College London'da fahri kıdemli araştırma görevlisi ve çalışmanın uzmanlarından biri olan Rob Ixer, Guardian'a şunları söyledi:[Çalışma] “Britanya Adaları'ndaki Neolitik insanlar arasındaki ilişkileri tamamen yeniden yazıyor” dedi.
Ek kaynaklar • BBC, Gardiyan