Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İkinci El Araç Ticaretine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yürürlükteki mevzuata göre 2. el motorlu kara taşıtlarının alım satımı için yetki belgesine sahip olunması gerekirken, yetki belgesinin iptaline ilişkin kurallar belirlendi.
Yönetmelik değişikliği ile ilk tescilli kara taşıtlarının pazarlanması için yetkili satıcılar, stoklarında bulunsa bile aracı satmaktan kaçınırlar, aracın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatından daha yüksek bir fiyat talep ederler. tüketiciyi aksesuar almaya veya takasa zorlamak veya takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde üzerine çıkarmaya zorlamak, tüketicinin ilk tescilli motorlu araca ulaşmasını zorlaştıran herhangi bir faaliyette bulunması halinde,
Bu nedenle yetki belgesi iptal edilen şirkete, hak sahibinin diğer şirketlerine ve temsil ettiği şirketlere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi verilmez.
Bakanlığa gelen talepler üzerine düzenlemeler yapılmıştır.
Konuyla ilgili Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Üretici, tedarikçi ve perakende tacirlerin piyasada gerginlik yaratan ve tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetlerinin, Gıda ve İçecekler Hakkında Kanun’da “depolama” kabul edilerek yasaklandığı hatırlatıldı. perakende ticaretinin düzenlenmesi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Şirketlerin bu yasağa uyumu Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup, hukuka aykırı uygulama yapan firmalara ağır idari para cezaları uygulanmaya devam etmektedir. tüketicilerin ilk tescilli motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını, haksız avantaj elde etmesini zorlaştıran faaliyetler sosyal medya platformlarında paylaşılmakta ve şikayetler Bakanlığımıza iletilmektedir.
Satıcılar açıklanacak
Basın açıklamasında, bu tür faaliyetlerin önlenmesi için Bakanlığa gelen talepler ve kamuoyunun bu konudaki beklentilerine cevap verebilmek için yönetmelikte değişikliğe gidildiği kaydedildi ve şu ifadeler kullanıldı:
Öte yandan, Bakanlığımızın saklamayla mücadele çalışmaları kapsamında, anılan ihlallerin her biri saklama olarak değerlendirilecek ve her ihlal için ayrı ayrı yetkilendirilen tacirlere 4 milyon 458 bin 600 liraya kadar idarî para cezası uygulanacaktır. Ayrıca bu yetkili satıcılar Bakanlığımızın taleplerine tabi olacak ve internet sitesinde açıklanacaktır.”
Yoruma kapalı.