Almanya’da antibiyotik krizi büyüyor! Aileler çocuklarına ilaç bulamıyor

Almanya’da bu yılın başlarında başlayan ilaç kıtlığı, özellikle antibiyotikler için daha da kötüleşmeye devam ediyor. Nisan ayı sonunda Almanya Sağlık Bakanlığı, çocuklar için kullanılmış antibiyotik şuruplarının arzında bir eksiklik olduğunu açıklayarak eyalet hükümetlerine ilaç tedarik sorununa karşı daha esnek olma ve antibiyotik şurupları ithal etme fırsatı verdi.

GEÇİCİ OLARAK İZİN VERİLDİ

Bu tesisi kullanan birçok eyalet, düzenleyici makamların ülkede onaylanmamış veya kayıtlı olmayan antibiyotik şuruplarını ithal etmesine geçici olarak izin verdi. Alman Çocuk Doktorları Derneği (BVKJ) Sözcüsü Jakob Maske, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç sıkıntısının sadece çocuklar için kullanılan antibiyotik şuruplarda değil, yetişkinlere verilen antibiyotiklerde de görüldüğünü söyledi.

Maske, “Almanya’da acil bir antibiyotik sıkıntısı var. Bu sadece birinci seçenek için değil, ikinci ve üçüncü seçenek (antibiyotikler) için de geçerli. Sadece çocuklar ve gençler için değil, kısmen yetişkinler için de geçerli.” Berlin’in Schöneberg semtinde kendi muayenehanesi olan bir çocuk doktoru. Maske, kliniklerde damar içi antibiyotik ilaçların azalmasına dikkat çekti.

“ACİL DURUM OLABİLİR”

Şu anda hastanelerde nispeten iyi bir bakım verilebildiğini belirten Mask, “Ancak bu daha önce hiç yaşamadığımız ve ciddiye alınması gereken bir acil durum olabilir.” uyardı.

“BABALAR KIZGIN”

Çocuklarını tedavi için doktora götüren anne babaların ilk başta ilaç olmamasına çok şaşırdıklarını anlatan Maske, “Onlar (veliler) bazen ilaç almak için şehrin tamamını, kırsal kesimlerde ise tüm bölgeyi dolaşmak zorunda kalıyorlar. dedi. Mask, velilerin bu duruma kızdığını belirterek, konuyu ilgili kurumlara iletmeleri için cesaretlendirilmelerini istedi.

Çocukların bazen tedavi için hastaneye gönderildiğini anlatan Maske, “Bu durum travmaya bağlı çünkü hastanede olmak çocuklar için hiçbir zaman iyi bir şey değil.” dedi.

BİRKAÇ SEBEP VAR

Maske, antibiyotik ilaç sıkıntısının birçok nedeni olduğunu söyledi. Ukrayna’daki savaş nedeniyle uyuşturucu tedarikinde darboğaz yaşandığına işaret eden Maske, bu nedenle Çin ve Hindistan’dan uyuşturucu ve bazı durumlarda kolilerin zamanında teslim edilemediğini söyledi.

Mask, bir diğer nedenin de sağlık sigortası şirketlerinin para biriktirmek istemesi ve bu şirketlerin Almanya ve Avrupa ülkelerinde ilaç üretmek için yeterli kaynak ayırmaması olduğunu söyledi.

Almanya’da bu sorunu ortadan kaldıracak bir yasanın çıkarılacağını ancak yürürlüğe girmesinin uzun zaman alacağını anlatan Maske, “Bu hızlı bir çözüm değil. Hızlı çözüm sağlık sigorta şirketleri tarafından ertelendi ve Sağlık Bakanlığı. Biz bu sorunla ilgili defalarca uyarıda bulunduk ve bu buzdağının görünen kısmı. Artık çocukları tedavi edemeyecek duruma geldik, ayrıca ilgili ilaçlar da bulunmadığı için” dedi. Maske, uyuşturucunun Almanya ve Avrupa ülkelerinde üretilip makul fiyatlara ödenmesini istedi.

ALARM SİNYALİ

Alman Hastaneler Birliği başkanı Gerald Gass, Radio and Television Corporation SWR ve Alman muhabir ağı RND’ye bazı acil durum ilaçlarının hastanelerde bulunmadığını söyledi.

Hastanelerde ihtiyaç duyulan ilaçların yüzde 5 ila 10’unun temin edilemediğini kaydeden Gass, çocuklara verilen antibiyotiklerde ve felç durumlarında kullanılan ilaçlarda bu sorunun görüldüğünü söyledi.

Gass, Almanya genelinde antibiyotik veya antikanser ilaçların bulunmamasının bir “uyarı işareti” olduğunu söyledi ve bazı çocuk doktorlarının, ilaç eksikliği nedeniyle ayakta tedavi sağlayamadıkları için hastalarını hastanelere sevk ettiklerini söyledi.

Uzmanlar, ilaç kıtlığının nedenlerinden biri olarak sağlık sistemindeki maliyet baskılarını gösteriyor.

Küresel açıdan bakıldığında, dünya pazarına arz edilen ilaçlarda kullanılan maddeler, genellikle maliyet nedeniyle Çin ve Hindistan’da üretilmektedir. Asya’da çeşitli nedenlerle etken madde üretimi geçici olarak durdurulunca Avrupa’daki şirketler de bundan etkileniyor.

Almanya’daki fiyat düzenlemeleri, ithalat ve ihracat işlemleri, sağlık sigortası şirketlerinin firmalarla yaptığı indirim anlaşmalarının da ilaçta darboğaza neden olabileceği iddia ediliyor.

Yoruma kapalı.