Almanya’da iki farklı meclis grubu tarafından hazırlanan ve Federal Meclis’te görüşülen yasa tasarısı yeter sayıya ulaşamadı.
Tasarılar, Almanya’da 18 yaşının üzerindeki kişilerin ciddi şekilde tedavi edilemez olmaları veya dayanılmaz ağrılardan muzdarip olmaları durumunda tıbbi yardım alarak yaşamlarına son verme hakkını içeriyordu.
Meclisteki tüm partiler, grup kararı almayan milletvekillerini bu konuda serbest bırakmıştı.
Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yasa tasarılarının hiçbirinin çoğunluğu sağlayamamasından üzüntü duyduğunu belirterek, “Mevcut durum doğal olarak belirli bir yasal belirsizliğe yol açıyor” dedi. dedi.
“Almanya’yı ahlaki bir ikilemden kurtarın”
Alman Hastaları Koruma Vakfı, Federal Meclis’in her iki yasa tasarısını da reddetmesini memnuniyetle karşıladı.
Vakfın direktörü Eugen Brysch, “Bu, Almanya’yı ahlaki bir ikilemden kurtarıyor” dedi.
Yasa tasarılarının reddedilmesinin ardından sunulan ve intiharları önlemek için bir dizi önlem öngören teklif kabul edildi.
Teklif kapsamında, intihar düşüncesi olan kişilerin ve ailelerinin eğitimli kişilerle günün her saatinde tek bir telefon numarası üzerinden online olarak iletişime geçmesine olanak sağlayan bir hizmetin sunulması için çalışmalar başlatılacak.
Anayasa Mahkemesi 2020 tarihli bir kararda ötenazinin bir insan hakkı olduğunu ve anayasaya uygun olduğunu onayladı ve Federal Meclis’ten kişinin kendi ölümü hakkında karar verebilmesi konusuna açıklık getirmesini ve ötenazi için yasal bir çerçeve oluşturmasını istedi.
Almanya’da “pasif ötenazi” adı verilen uygulama ile hayatta kalma umudunu yitirmiş ya da tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanan kişilerin tedavisine gönüllü olarak ara vermek mümkün.
Yoruma kapalı.