AKP’de saha analizleri: ‘Oy kaybı durdu; emeklileri rahatlatacak adımlar atılırsa, kararsız seçmen partiye dönebilir’

Kaynak, Reuters
bir saat ilkin
Ayşe Sayın, Ankara
Meclis’in tatile girmesinin arkasından AKP milletvekilleri sahada halkın nabzını tutuyor. Milletvekilleri, yakınma ve önerileri de genel merkeze iletiyor.
Bilhassa kırsal kesimde kuvvetli desteği olan AKP’lilere bakılırsa ziraat kesimi, ürününün para etmesi sebebiyle memnun.
Partinin oy kaybının “durduğunu” korumak için çaba sarfeden bazı AKP kaynaklarına bakılırsa partinin ücretli kesimi, bilhassa de emeklileri rahatlatacak adımları atması halinde, kararsız seçmen “partiye geri dönebilir.”
Yazları seçim bölgelerinde halkın talep, beklenti ve şikayetlerini dinleyen AKP milletvekilleri, sahadan izlenimlerini ve analizlerini, rapor halinde parti yönetimine sunuyor.
AKP’lilerin önceliğini ise son yılların en yüksek enflasyon ve yaşam pahalılığı yaşanması sebebiyle, bu durumun seçmenin oy davranışına iyi mi yansıyacağı oluşturuyor.
Milletvekilleri bu çerçevede, Meclis’in yeni yasama senesinde, yapılması ihtiyaç duyulan yasal düzenleme önerilerini de parti yönetimine iletiyor.
‘Azca da olsa düzelme var’
AKP milletvekillerine bakılırsa bilhassa ziraat kesimi ürününün para etmesinden memnun.
Enflasyona karşı meydana getirilen ücret ve ürün taban fiyat artışları sebebiyle partinin “oy kaybının durduğunu” belirten AKP’li bir milletvekili, azca da olsa bir oy artışı gözlediklerini ifade ediyor.
AKP’li bir grup seçmenin “kararsıza” geçmiş olduğu sadece başka bir partiye de yönelmediği ifade edilirken, ekonomide atılacak adımların halkın cebine yansıması halinde, bu seçmenin geri döneceğine işaret ediliyor.
Enflasyon ve yaşam pahalılığını görmezden gelmeyen AKP’de, üretilen malların tüketiciyle buluşması aşamasında fiyatların aşırı şişirildiği yaygın görüş.
Enflasyon sebebiyle bazı ürünlerin 5 kat arttığını fakat piyasada bunun oldukça oldukça üstünde artışlar bulunduğunu belirten parti kaynakları, tepkilerini “10 liraya kuru soğan mı olur?” sözleriyle dile getiriyor.
Emekliye formül arayışı: Taban ücret asgari tutara çekilebilir mi?
AKP’de, ziraat kesiminin durumundan memnun olmakla beraber, bilhassa büyükşehirlerde ücretli kesimlerin, bilhassa de emeklilerin rahatlatılması gerektiği ifade ediliyor. Maaşların enflasyon karşısında erimesine karşı da parti içinde formüller tartışılıyor.
Konuşulan formüllerden biri, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi yada maaşların asgari ücret oranında artırılması yönünde.
Bu önerinin parti yönetimince de uygun bulunması halinde, Meclis’te yeni bir yasal düzenleme yapılabilir.
Sadece parti kaynakları, bu mevzuda oldukça değişik tavsiyeler bulunduğunu, iktisat yönetiminin de yapacağı değerlendirmelerle netleşeceğini ifade ediyorlar.
Artış için kaynak emekli ikramiyesi olur mu?
AKP’de, emeklilerin maaşlarının asgari tutara endekslenmesi halinde kaynak sıkıntısı yaşanması halinde ise emekli ikramiyelerinin kaldırılarak, yeni bir kaynak yaratılabileceği savunuluyor.
Yerine daha iyisini koymadan, emekli ikramiyesinin kaldırılamayacağına dikkat çeken parti kaynakları, emekli maaşlarının asgari tutara endekslenmesi halinde sadece kamuoyunun ikna olabileceğine de işaret ediyorlar.
Yüksek enflasyona rağmen, bu yıl emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı’nda verilen ikramiyeler yükseltilmemişti.
Siyasal kulislerde, iktidarın bu uygulamadan rahatsız olduğu sadece karşıcılık baskısı sebebiyle de kaldıramadığı için, “enflasyon karşısında eritme” taktiği izlediği yorumları uzunca süredir yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 yıl ilkin bu yöndeki iddiaları yalanlamıştı.
‘EYT oy getirmez’
AKP, uzun süredir direndiği “emeklilikte yaşa takılanların” (EYT) geçmiş seçimlerdeki tepkisini de dikkate alarak, tehlikeli sonuç olan 2023 seçimleri için bu mevzuda da adım atmaya hazırlanıyor.
Yılbaşından sonrasında EYT’lilerin yararlanacağı düzenlemeye parti içinde itiraz edenler de var. Sadece seçim sürecine girilmesi sebebiyle artık bundan vazgeçilmeyeceği belirtiliyor.
Bazı parti kurmayları, EYT’lilerin büyük kamuoyu baskısı oluşturduğunu ve bilhassa muhalefeti bu mevzuda iktidara baskı unsuru olarak kullandığına dikkat çekiyorlar.
EYT mevzusunda adım atılması mevzusunda geç kalındığını korumak için çaba sarfeden bazı milletvekilleri, bunun partiye oy getirisinin olamayacağını belirterek, “EYT’liler bu süreçte muhalefete yakınlaştı, şu sebeple onların vasıtasıyla sesini duyurmuş oldu. Bu aşamadan sonrasında biz düzenleme yapsak ta muhalefetin baskısıyla yapılmış algısı oluşacak. Sadece, artık yola çıkıldı ve bu mevzuda düzenleme yapılacak” görüşünü dile getiriyorlar.
Yoruma kapalı.