ABD Savunma Bakanı: “Saldırıya uğrarsa İsrail'i savunuruz”

ABD Savunma Bakanı, Haniye'nin öldürülmesinin ardından bölgede artan gerilimi yatıştırmak için çaba sarf edildiğini söyledi.

REKLAM

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hamas'ın üst düzey liderlerinden İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'e yönelik bir saldırı durumunda ABD'nin İsrail'i savunacağını duyurdu.

2+2 Bakanlar Diyaloğu görüşmeleri kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Filipinler'i ziyaret eden Austin, Orta Doğu'daki gerilimi azaltmak için çalışmalar yapıldığını da söyledi.

ABD Savunma Bakanı basın açıklamasında şunları söyledi: “Savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum. Bu benim görüşüm. Diplomasi için her zaman yer ve fırsat olduğunu düşünüyorum.”

Haniye cinayetiyle ilgili soru sorulduğunda Austin, “Söyleyecek başka bilgim yok” dedi.

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Haniye'nin Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katılacağı başkent Tahran'da öldürüldüğünü duyurdu.

Olayın ardından Hamas tarafından yapılan açıklamada Haniye'nin İsrail'in Tahran'a düzenlediği “saldırıda” öldürüldüğü doğrulandı. Saldırıda Haniye'nin korumalarından birinin de öldürüldüğü bildirildi.

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Dürzi kasabası Mecdel Şems'e cumartesi akşamı düzenlenen roket saldırısında 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Ordudan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mecdel Şems'te bir futbol sahasına düzenlenen ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin yaralandığı roket saldırısının arkasında terör örgütü Hizbullah vardır.”

İran destekli Lübnan Hizbullah grubu da İsrail'in Lübnan'daki bir köye yönelik saldırılarına misilleme olarak Golan Tepeleri'nde bir askeri üsse saldırdığını duyurdu ancak Mecdel Şems'e yönelik saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

Türkçe'de “Allah'ın partisi” anlamına gelen Hizbullah, 1982 yılında “İsrail'i güney Lübnan'dan kovmak” ve “İsrail'i yok etmek” amacıyla kuruldu.

2006 yılında Lübnan ile İsrail arasında yaşanan savaş birçok Arap ülkesi tarafından Hizbullah için bir dönüm noktası olarak görülüyordu. Aynı yıl varılan ateşkesin ardından her iki taraf da zafer ilan etse de savaş, Arap ülkeleri arasında “Hizbullah'ın kesin zaferi” olarak görülüyordu.

Hizbullah, 2011'de başlayan Suriye iç savaşında İran ve Rusya'nın yanı sıra Şam yönetiminin yanında yer alırken, İsrail'in dokuz ay süren Gazze işgalinde de Hamas'ın yanında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir