Gökbilimciler büyük bir kara deliğin “uyanışını” ilk kez gözlemlemiş olabilir

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

2019'dan bu yana SDSS1335+0728 galaksisindeki ani parlaklığı takip eden araştırmacılar, değişikliklerin kara delik oluşumunun ilk kez gözlemlendiğine dair bir işaret olduğunu söylüyor.

REKLAM

Gökbilimciler galakside gözlemledikleri değişikliklerin büyük bir kara deliğin uyanmasının sonucu olabileceğini söylüyor.

SDSS1335+0728 galaksisi 2019 sonlarında daha parlak görünmeye başladığında gökbilimciler değişiklikleri izlemeye başladı.

Araştırmacılar, Salı günü “Astronomi ve Astrofizik” dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, bu değişikliklerin gerçek zamanlı olarak ilk kez bir kara delik hareketini gördüklerine işaret edebileceğini söyledi.

Almanya'daki Avrupa Güney Gözlemevi'nden gökbilimci ve çalışmanın baş yazarı Paula Sánchez Sáez, yaptığı açıklamada, “Yıllardır uzakta olan ve her zaman sakin ve hareketsiz görünen bir galaksiyi gözlemlediğinizi hayal edin” dedi.

“Birden, [çekirdeği] “Daha önce gördüğümüz tipik olayların aksine, yüksek parlaklıkta çarpıcı değişiklikler göstermeye başladı” dedi ve ekledi: “Kaynağın gelişmekte olduğunu fark ettik.” Kaynak özellikleri sabit değildir. Değişiyor, özellikle enerjik durumu. “Buna dayanarak kaynağın müdahale ettiğini söyleyebiliriz” diye ekledi.

“Bu aktivasyonu neyin ürettiği belli değil ama evrime baktığımızda bu aktivasyonu görüyoruz” dedi.

Kaynağı gözlemlemek için araştırmacılar Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nde bulunan birkaç teleskopu kullandılar.

Sánchez Sáez, “Kaynağı doğru zamanda tespit edebildiğimiz için şanslıydık” dedi.

Aralık 2019'dan bu yana galaksi daha fazla ultraviyole ve optik ışık yayıyor. Üç yıl içinde kızılötesi parlaklıkta bir artış kaydedildi. Daha sonra Şubat ayında röntgen yaymaya başladığı söylendi.

Başak Gökadası kümesinden yaklaşık 300 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer alan gökada, önceki yirmi yıldır değişmeden kalmıştır.

Araştırmada yer almayan Oxford Üniversitesi'nden astrofizik profesörü Chris Lintott, galaksiyi “büyüleyici bir nesne” olarak tanımladı.

Lintott euronews Next'e şunları söyledi: “Bu ya daha önce gördüğümüz bir şeyin aşırı bir versiyonu ya da daha önce hiç gözlemlemediğimiz bir süreç.”

“Galaksilerin merkezlerindeki kara deliklerin onbinlerce yıllık periyotlarda kapanıp açıldığını biliyoruz. Ancak bunlardan birini iş başında görecek kadar şanslı olacağımızı hiç düşünmemiştim.”

Hipotez doğrulanacak

Gökbilimciler bu aktiviteyi tam olarak doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Etkinliği yaratan olasılıklardan ilki, bir yıldızın bir kara deliğin yakınından geçip parçalanarak ışık çizgileri oluşturduğu bir olay olan gelgit bozulmasıdır.

REKLAM

Gökbilimciler bu hipotezin yeterli olmadığını düşünüyor.

Sánchez Sáez, “Gördüğümüz değişiklikler, normal bir gelgit rahatsızlığı olayında gözlemleyeceğimiz klasik değişiklikler değil” dedi.

“Dolayısıyla kaynak uzun süredir değişiyor. Normalde bu gelgit kesintisi olayları yalnızca birkaç bin veya yüzlerce gün sürüyor” diye ekledi.

Değişikliklerden bu kadar geç gelen X-ışını aktivitesi, bunun klasik bir gelgit bozukluğu olayı olmadığına dair başka bir ipucu.

REKLAM

“Neler olduğunu daha iyi anlamak için kaynağı diğer yapılarla, diğer araçlarla gözlemlemeye yönelik devam eden bir kampanyamız var. Dolayısıyla elimizdeki verilerle bu hipotezlerden hangisinin doğru olduğunu söyleyemeyiz ancak bunun olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz. Klasik bir olay bu daha önce görmediğimiz bir şey” dedi.

Gökbilimciler, daha fazla teleskopun gökyüzünü gözlemlemek için yeni fırsatlar sunması nedeniyle galaksileri anlamaya yardımcı olacak daha fazla veri üretileceği konusunda hemfikir.

Lintott, “Samanyolu'nun merkezindeki kara deliğin bu aktivite döngülerinden geçtiğine dair ipuçları var, bu nedenle galaksimizde geçmişte olan ve gelecekte tekrar olabilecek bir şeye tanık olabiliriz” dedi.

“Bu keşif, kara delikler hakkında bilgi edinmek için harika bir zaman olduğu hissini güçlendiriyor” diye ekledi.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir