Fırat Nehri nerede ve oraya nasıl gidilir? Fırat Nehri nereden doğar ve nereden akar?

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Muhteşem bir nehir olan Fırat, geçtiği bölgelere eşsiz güzellik ve zenginlik katmıştır. Tarih boyunca birçok uygarlık verimli topraklara yerleşmiştir. Güneybatı Asya'nın en uzun nehri olan Fırat Nehri üzerine çok sayıda baraj inşa edildi. Fırat Nehri kıyısında Zeugma Antik Kenti, Nemrut Dağı ve Rumkale gibi birçok tarihi ve doğal güzellikler gezilecek ve görülecek yerlerdir.

Fırat Nehri nerede?

Fırat Nehri'nin kaynağı Türkiye'dir. Nehir, Erzincan'ın Aykurt ilçesinden kaynaklanmaktadır. Daha sonra Suriye sınırından başlayarak birçok ili geçerek devam ediyor.

Fırat nehrine nasıl gidilir?

Fırat Nehri'nin hangi bölgesine gitmek isterseniz, şehrin merkezine ulaşıp oradan yerel ulaşımı kullanarak Fırat Nehri'ne ulaşabilirsiniz. Örneğin; Nehrin kaynağına Erzincan'ın merkezinden ulaşılabilir. Ya da Nemrut Dağı için Adıyaman il merkezine gidip oradan Nemrut Dağına tırmanabilirsiniz. Halfeti ve Rumkale için ise uçak veya araba ile Gaziantep merkeze ulaşabilir, oradan da çeşitli ulaşım seçenekleriyle gezilecek yerlere ulaşabilirsiniz.

Fırat Nehri Tunceli, Elazığ, Malatya ve Diyarbakır illerinden de geçtiği için bu şehirlere yakın yerlere ulaşmak için öncelikle bu şehirlerin merkezlerine ulaşmak gerekiyor.

Fırat Nehri nereden doğar? Nerede ödeniyor?

Fırat Nehri sadece ülkemiz için değil, tüm Ortadoğu için büyük önem taşıyor. Çünkü Fırat Nehri bölgenin yaşam kaynağıdır. Fırat Nehri Dicle'ye katılarak Basra Körfezi'ne akar. Bu iki nehir, Fırat ve Dicle, Mezopotamya'nın verimli ve kadim topraklarını oluşturur. Fırat Nehri de Dicle gibi Mezopotamya'nın can damarlarından biridir.

Ancak Fırat Nehri Anadolu topraklarından kaynaklanmaktadır. Fırat Nehri'nin doğduğu yer Erzincan'ın Aykurt kentidir. Fırat Nehri, Karasu Çayı ile Tuzlu Çayı'nın birleşmesiyle oluşmuştur. Erzincan'dan doğan Fırat Nehri, birçok ili geçtikten sonra ülke sınırlarını geçerek en sonunda Dicle Nehri ile birleşerek Basra Körfezi'ne dökülmektedir. Dicle ve Fırat nehirlerinin buluştuğu ve Basra Körfezi'ne döküldüğü bu bölgeye “Şattularab” adı veriliyor.

Erzincan ilinin Aykurt ilçesinden kaynaklanan Fırat Nehri sırasıyla Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep illerinden geçmektedir. Türkiye sınırlarından doğan Fırat, Suriye ve Irak üzerinden geçerek Basra Körfezi'ne dökülüyor.

Fırat Nehri'nde gezilecek ve görülecek yerler nerelerdir?

Fırat Nehri başlı başına bir turizm meselesidir. 2.800 km uzunluğuyla Güneybatı Asya'nın en uzun nehri olma unvanını taşıyor. Fırat Nehri Türkiye sınırlarını çok uzun bir yol boyunca terk etmektedir. Bu güzergah boyunca gezip görülmeyi hak eden pek çok doğal ve tarihi güzellik bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını başlıklar altında sıralayabilirsiniz:

Halfeti: Şanlıurfa'nın bir mahallesi olan Halfeti, tarihi bir mekandır. Tarih boyunca Hitit, Asur, Akdeniz, Makedon ve Roma hakimiyetinde kalmış bir yerdir.

Nemrut Dağı: Adıyaman ilinde bulunan Nemrut Dağı'nın muhteşem heykelleri her yıl binlerce kişinin ilgisini çekmektedir.

Zeugma Müzesi: Dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri olan bu müze, Gaziantep'te bulunmaktadır. Tarihi Zeugma kentinde bulunan tarihi eserler ve mozaikler burada sergileniyor.

Habeş Kanyonu:Gaziantep ilinin Araban ilçesinde yer alan bu kanyonu her yıl çok sayıda turist ziyaret etmektedir. Habeş Kanyonu, Fırat Nehri'nin kıyısında yer almaktadır.

Rumkale: Fırat Nehri ile Merzimen Çayı'nın buluştuğu noktada, yüksek kayalarla kaplı bir tepe üzerinde yer alan şirin bir kaledir. İsa'nın havarilerinden Hz. Johannes'in buraya yerleştiğine ve Hıristiyanlığı yaydığına inanılmaktadır. Johannes'in İncil'in bir nüshasını Rumkale'de sakladığı ve bu nüshanın daha sonra Beyrut'a götürüldüğü de söyleniyor. Rumkale bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Yarımadayla bağlantı da hendeklerle kesildi. Bu nedenle hem Gaziantep ili Yavuzeli ilçesinin kent köyünden, hem de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinden teknelerle ulaşım yapılabilmektedir.

Göller, akarsular ve yaylalar diyarı Erzincan: Fırat'ın gizli cenneti olarak da adlandırılan Erzincan ilinde gezip görülecek pek çok yer bulunmaktadır. Kara Kanyon gibi Erzincan da şelaleleri, parkurları, dereleri ve yaylalarıyla mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Takoran Vadisi: Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yer alan bu vadi, 145 km uzunluğuyla eşsiz güzelliğe sahiptir. Fırat nehrinin oluşturduğu bu vadide, zengin bitki örtüsünün yanında kaya mezarları, şelaleler ve muhteşem manzaralar unutulmaz bir yolculuk vaat ediyor gibi görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir