4 ülke arasındaki iletişim kesildi – Baltık Denizi’nde telekomünikasyon kabloları kesildi! “Rus sabotajı” olasılığı

Son dönemde ABD’deki Biden yönetiminin ABD füzelerini Ukrayna’nın kullanımına sunması, Rusya ile ABD arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın bu sabah bu füzelerle Rusya sınırının 115 kilometre içerisini vurmasının ardından nükleer silahlara tepki doktrinini imzaladı. Üstelik Rusya cephesindeki bu olay ‘üçüncü’ bir olay çünkü ABD ve Avrupa da savaşın içinde. Bunun bir dünya savaşı olduğu yönünde açıklamalar yapıldı.

Bu gelişmelerin ardından Baltık Denizi’nde Finlandiya ile Almanya ve İsveç ile Litvanya’yı birbirine bağlayan su altı telekomünikasyon kablolarının kopması Rusya tarafından sabotaj olarak değerlendiriliyor.

4 ÜLKEDE TELEKOMÜNİKASYON BAĞLANTILARI KESİLDİ

Finlandiya basınında yer alan haberlere göre, telekomünikasyon hizmetleri sağlayan ve çoğunluk hissesi devlete ait olan Fin şirketi Cinia, Finlandiya ile Almanya arasındaki C-Lion1 denizaltı kablosunun kopması nedeniyle sistem arızası meydana geldiğini ve hizmetleri durdurulmuştur.

Cinia’nın açıklamasında, bugün saat 04.00’ten sonra fark edilen arızanın nedeninin henüz belirlenemediğinin altı çizilirken, bölgeye bir tamir gemisinin gitmeye hazır olduğu ve onarım çalışmalarına başlandığı belirtildi.

HATIN UZUNLUĞU 1173 KİLOMETRE

Açıklamada, bağlantının onarımının ne kadar sürede gerçekleşeceğinin henüz bilinmediği belirtilirken, denizaltı kablolarında onarım süresinin genel olarak 5-15 gün olduğu kaydedildi.

Helsinki’nin Santahamina Adası ile Almanya’nın Rostock kenti arasında uzanan 1.173 kilometre uzunluğundaki kablo, Finlandiya’dan Orta Avrupa’ya doğrudan uzanan tek deniz altı kablosu olma özelliği taşıyor.

Finlandiya Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (Traficom) müdürü Samuli Bergström de yaptığı açıklamada kablonun koptuğunu doğruladı.

Sorunun nedenlerinin araştırıldığını, zaman zaman arızaların yaşanmasının normal olduğunu söyleyen Bergström, şöyle konuştu: “Bunun birkaç nedeni olabilir. Bu sistemler hava şartlarına ve deniz trafiğinden kaynaklanan hasarlara karşı hassastır. Önemli olan sorunların tespit edilmesi ve düzeltici önlemlerin alınmasıdır” dedi.

Kesintilerden Finlandiya’nın uluslararası bağlantılarının etkilendiğini belirten Bergström, şöyle konuştu: “Ancak Finlandiya’dan çıkan veri bağlantılarının birkaç yerden yapıldığını hatırlamakta fayda var. Şimdi bu bağlantılardan biri koptu. “Bu başkalarına yük getirebilir, ancak etkileri muhtemelen ortalama vatandaş tarafından görülmeyecektir” dedi.

TAMAM

İSVEÇ İLE LİTVANYA ARASINDAKİ İLETİŞİM KABLOSUNDA DA KESİNTİ TESPİT EDİLDİ

İsveç ulusal basınında yer alan haberlere göre, dün yerel saatle 10.00 sıralarında telekomünikasyon şirketi Telia’nın işlettiği Litvanya ile İsveç arasındaki iletişim kablosunda arıza tespit edildiği açıklandı.

Telia’nın Litvanya’daki sözcüsü Audrius Stasiulaitis, CNN’e sorunun fiber optik kablodaki fiziksel hasardan kaynaklandığını doğrulayabileceklerini söyledi.

Stasiulaitis, olayla ilgili olarak ülkenin askeri ve sivil yetkilileriyle temas halinde olduğunu söyledi.

FİNLANDİYA VE ALMANYA’DAN “HİBRİT SAVAŞ OLASILIĞI”NIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, C-Lion1 kablosunun arızalarından “derin endişe duyduklarını” söylediler.

Açıklamada, olayların “hibrit savaş tehdidini” gündeme getirdiği ifade edilerek, “Avrupa’nın güvenliğinin yalnızca Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle değil, aynı zamanda kötü niyetli aktörler tarafından yürütülen hibrit savaş nedeniyle de tehdit altında olduğu” belirtildi. ifadelerine yer verildi.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Baltık Denizi’nde Almanya ile Finlandiya ve İsveç ile Litvanya arasındaki iki deniz altı veri kablosunun zarar görmesinin sabotaj olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) savunma bakanlarının Brüksel’de yapacağı toplantı öncesinde olayla ilgili açıklama yapan Pistorius, Avrupa’nın Rusya’ya karşı savunma politikasının sadece askeri değil, hibrit tehditlere de benzediğini söyledi.

Pistoruis, Baltık Denizi’ndeki kablo kopması olayında Rusya’nın parmağı olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bu, bir şeyler olduğunun çok açık bir işareti. Kimse bu kabloların kazayla koptuğuna inanmıyor.” dedi.

Ankrajların kazara kablolara zarar verdiğine dair hikayelere inanmadığını söyleyen Pistoruis, “Dolayısıyla kimden geldiğini tam olarak bilmesek de bunun hibrit bir eylem olduğunu belirtmeliyiz.” dedi. dedi.

Savunma Bakanı Pistorius, bunun sabotaj olduğunun varsayılması gerektiğini vurguladı.

KABLOLARIN KIRILMASININ KASITLI BİR HAREKET OLMA OLASILIĞI ENDİŞEYİ GÖSTERİYOR

Prof. Finlandiya’daki Jyvaskyla Üniversitesi’nde siber güvenlik alanında çalışmaktadır. Dr. Tapio Frantti yaptığı açıklamada kablo kopmasının bir kazadan çok kasıtlı bir hareket sonucu meydana geldiğini söyledi.

Frantti, eylemin gerekçeleri göz önüne alındığında Rusya’nın olaya karışmış olabileceğini değerlendirerek, bunun kasıtlı olarak yapıldığının ortaya çıkması durumunda durumun endişe verici olacağını söyledi.

Tek bir kablo kopmasının sonuçlarının çok ciddi olmadığını vurgulayan Frantti, “Gerekirse bunun daha geniş çaplı bir eylem başvurusu olabileceği bana geliyor.” dedi.

Uzmanlar, Baltık Denizi’ndeki olayların, ABD’nin Ukrayna’nın Rusya topraklarında Uzun Menzilli Taktik Füze Sistemi (ATACMS) kullanmasına izin verdiği yönündeki iddiaların ardından ortaya çıkmasının düşündürücü olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan Finlandiya Güvenlik ve İstihbarat Servisi’nden (SUPO) yapılan açıklamada, kablo kopmasının nedeni hakkında yorum yapmak için henüz çok erken olduğu belirtiliyor.

Açıklamada, dünyada her yıl 200 civarında denizaltı kablosunun koptuğu, en yaygın nedenin ise balıkçılık veya gemilerin demirlenmesi olduğu belirtildi.

“C-LION1 DAHA ÖNCE HİÇ KIRILMADI”

Cinia İcra Kurulu Başkanı (CEO) Ari-Jussi Knaapila, basın toplantısında C-Lion1 kablolarının daha önce hiç kopmadığını hatırlattı.

Knaapila, kablonun nasıl hasar gördüğüne dair spekülasyon yapmak istemediğini, hasar onarıldıktan sonra sebebin araştırılacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AABu içerik Doğukan Akbayır tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir