Parazitolojik Araştırma Laboratuvarı’nda 2008 yılından bu yana keneler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Doç. bazı türler sonbahar ve kış aylarında da aktiftir.
Kanamalı bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) yaz aylarında daha sık görülmesi nedeniyle kenelerin sadece ilkbahar ve yaz aylarında aktif olduğunun düşünüldüğünü belirten Keskin, şöyle konuştu: “Ancak ülkemizde birçok kene türünün de bulunduğunu biliyoruz. Doğa sonbahar ve kış aylarında aktiftir. Bu durumu saha çalışmalarımızda çok net görüyoruz. “İlimiz kenelerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgede yer alıyor.”
Türkiye’de Yeni Kene Türleri Keşfedildi
Keskin, son yıllarda yaptıkları çalışmalarla Türkiye’de daha önce tespit edilmemiş kene türlerini tespit ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Mesela Türkiye’de ‘Ixodes trianguliceps’ adında yeni bir kene türünün olduğunu tespit ettik. Kuşların göç hareketleri, ‘Ixodes arboricola’, ‘Ixodes festai’ ve ‘Ixodes eldaricus’ türü kenelerin Türkiye’ye geldiğini görüyoruz. Bizim ülkemiz.” dedi.
Keskin, kenelerin farklı türlerde incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Dünyada binin üzerinde kene türü var. Ülkemizde 55 tanesi biliniyor. Özellikle göçmen kuşlar, keneleri uzun mesafelere çok rahat taşıyabiliyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla ‘Hyalomma marjinatum kene’si ortaya çıktı. Ülkemizde oldukça yaygın görülen kene türünün orta ve kuzey Avrupa’da da tespit edildiği “Bu kene türünün Almanya, Hollanda ve İngiltere’de tespit edildiğini biliyoruz”.
Keskin, son yıllarda Cezayir keneleri üzerinde de çalıştıklarını kaydederek, şöyle konuştu: “Çalışmada Türk, Amerikalı ve Cezayirli bilim insanları var. Ülkemizde yeni bir kene türü tespit ettik, çalışmamız yayınlanıyor.” dedi.
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz da üniversitelerinde kenelerle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Biyoloji bölümünde ulusal ve uluslararası alanda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu laboratuvarda insanlardan toplanan 25 bin kene üzerinde çalışma yapıldı”. dedi.
AA